Image

Krioskop Marcel

KRIOSKOP firmy Marcel mierzy temperaturę krzepnięcia mleka spożywczego i klasyfikuje je zgodnie z normą PN-A-86003.

 

Właściwości

  • Całkowicie automatyczny, mikroprocesorowy z termistorowym czujnikiem;
  • Automatyczny cykl pomiarowy inicjowany przyciśnięciem jednego klawisza;
  • Cyfrowy odczyt wartości temperatury krzepnięcia i procentowej zawartości H2O;
  • Dwupunktowa kalibracja (woda dejonizowana oraz wzorzec o danej temperaturze krzepnięcia);
  • Możliwość stosowania wzorców o różnej wartości temperatury zamarzania;
  • Termoelektryczny system chłodzenia nie wymagający stosowania cieczy chłodzącej, odporny na wstrząsy i przeciążenia;
  • Niska temperatura przechłodzenia próbki pozwala na uzyskanie wysokiej dokładności i powtarzalności uzyskiwanych wyników;
  • Dzięki wykorzystaniu technologii mikroprocesorowej możliwe są modyfikacje parametrów bez zmian konstrukcyjnych;
  • Prostota obsługi;
  • Krótki czas przygotowania do pracy oraz krótki czas pomiaru;
  • Automatyczne wydruki wyników na drukarce (opcja);
  • Mała objętość badanej próbki;
  • Zastosowanie tanich, jednorazowych probówek nie wymagających pracochłonnych czynności związanych z myciem, trawieniem i płukaniem;
  • Małe wymiary przyrządu ułatwiające transport;
  • Przyrząd posiada znak CE.

 

Dane techniczne:

chłodzenie termoelektryczne
objetość próbki 200 µl
zakres pomiarowy od 0 do -3.7 °C
dokładność pomiaru ± 0.025 °C dla > -0.5 °C
czas gotowości do pomiaru <6 min od włączenia
czas pomiaru ok. 3 min (próbka schłodzona)
wymiary (bez drukarki) 300 x 190 x 180 mm
masa 3.2 kg
zasilanie 230 V, 50 Hz
moc pobierana 50 VA
warunki pracy
– temperatura od 10 do 40 °C
– wilgotność względna od 30 do 80 %
bezpieczeństwo I klasa

 

 

 

 

3